Διαγωνισμός ζωγραφικής: «Εγώ είμαι εγώ, Ευζωνάκι γοργό»

Share

Εδώ και λίγο καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη ο πανελλήνιος διαγωνισμός ζωγραφικής με τίτλο: «Εγώ είμαι εγώ, Ευζωνάκι γοργό…», ο οποίος συνδιοργανώνεται από τη ΦΕΡΜΕΛΗ και το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Μαρτίου 2020.

Απευθύνεται σε μαθητές όλων των Δημοτικών Σχολείων της Ελλάδας, καλώντας τους να αποτυπώσουν μέσα από έργα ζωγραφικής τις διαχρονικές αξίες του Ελληνισμού που συμβολίζουν οι Εύζωνες (ηρωισμός, γενναιότητα, μαχητικότητα, αγώνας του δικαίου και της ελευθερίας κ.λπ.) και εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων της ΦΕΡΜΕΛΗΣ για τη διατήρηση της εθνικής μνήμης και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Διαρκεί μέχρι τις 15 Μαρτίου, ενώ τα έργα των συμμετεχόντων θα αξιολογηθούν από τριμελή επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν η κ. Ίρις Κρητικού (ιστορικός Τέχνης και Πρόεδρος του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης), η κ. Λίζα Πενθερουδάκη (εικαστικός και Πρόεδρος της ΦΕΡΜΕΛΗΣ) και ο κ. Παύλος Σάμιος (καταξιωμένος εικαστικός και καθηγητής της ΑΣΚΤ της Αθήνας).

Στα έργα που θα επιλεγούν θα απονεμηθούν αντίστοιχα ισάξια βραβεία και δίπλωμα συμμετοχής θα σταλεί σε όλα τα παιδιά.

Στόχος είναι η εικονοποιία της έκθεσης να μην αναλωθεί μόνο σε ρεαλιστικές ή γραφικές αποτυπώσεις προτύπου Ευζώνων, αλλά να ενισχυθεί με απεικονίσεις ιστορικών επεισοδίων, στιγμιότυπα με επίκεντρο τους Εύζωνες στο αστικό κέντρο, καταθέσεις προσωπικών αφηγήσεων και αναδρομές σε οικογενειακά άλμπουμ, ή και κάποιες εννοιολογικές προσεγγίσεις που μπορούν να συνδράμουν στη σφαιρική διαπραγμάτευση της παρουσίασης και την κατανόηση του σημαντικού αυτού ελληνικού ιδεολογήματος.

Δεκτές γίνονται και ομαδικές εργασίες δύο ατόμων, κάθε φορέας μπορεί να στείλει μέχρι 30 έργα, ενώ κάθε παιδί μπορεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό με μόνο ένα έργο, οι διαστάσεις του οποίου δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 70×100 εκ. Δεκτά γίνονται και γλυπτά ή μικροκατασκευές που δεν υπερβαίνουν τα 2 κιλά.

Επιπλέον, τα παιδιά, αν το επιθυμούν, μπορούν να απαντήσουν στο ερώτημα: «Τι συμβολίζουν για σένα οι εύζωνες; Τι συναισθήματα σου δημιουργούν;» (απάντηση έως 100 λέξεις, κολλημένη στο πίσω μέρος του έργου).

Πίσω από κάθε έργο φωτοτυπήστε, συμπληρώστε και κολλήστε το συνημμένο πρότυπο με τα εξής στοιχεία:

Όνομα, Επίθετο και Ηλικία παιδιού.
Όνομα, Διεύθυνση, Τ.Κ., Τηλέφωνο και Σφραγίδα του φορέα
Όνομα και Υπογραφή υπεύθυνου εκπαιδευτικού

Ακόμη, επισυνάψτε συγκεντρωτικό κατάλογο σε επίσημο έντυπο του φορέα σας, όπου θα αναγράφονται: Όνομα, Επίθετο, Ηλικία όλων των παιδιών που λαμβάνουν μέρος.

Στείλτε τα έργα σας στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, Κόδρου 9, 105 58 Αθήνα.

Θερμή παράκληση να στείλετε τα έργα σε ενισχυμένη συσκευασία και όχι σε ρολό. Μετά τη λήξη της προθεσμίας δεν γίνεται δεκτή καμία συμμετοχή.