Εταιρεία

Δράσεις

Η ΦΕΡΜΕΛΗ προσανατολίζεται στην ανάδειξη της ιστορίας, της κληρονομιάς και της σημασίας του Εύζωνα για τον νεώτερο και σύγχρονο Ελληνισμό. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, στοχεύει σε διάφορες δράσεις για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

Άξονες αυτών των δράσεων είναι :

Η εξεύρεση υποτροφίας για έναν Εύζωνα, στη μνήμη του εικοσιτετράχρονου Εύζωνα, Σπύρου Θωμά, ο οποίος απεβίωσε την 22 Φεβρουαρίου 2019 εν ώρα υπηρεσίας.

Στην ίδια κατεύθυνση, η ΦΕΡΜΕΛΗ προσανατολίζεται στην εξεύρεση υποτροφίας για τη συγγραφή επιστημονικού βιβλίου ή μεταπτυχιακής εργασίας για την ιστορία των Ευζώνων.

Ακόμη, τίθεται σε πρώτο πλάνο η οργάνωση εκδηλώσεων, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, καθώς και οι απαραίτητες συνεργασίες που θα συμβάλλουν στην επιτυχία όλων αυτών των στόχων.

Ένα ακόμη σχέδιο της ΦΕΡΜΕΛΗΣ είναι η δημιουργία αρχείου που θα περιλαμβάνει φωτογραφίες, βίντεο, αλλά και άρθρα, βιβλία, ανακοινώσεις και γενικά, υλικό χρήσιμο στον κάθε ενδιαφερόμενο να εντρυφήσει στους Εύζωνες και την πορεία τους στον χρόνο.

Τέλος, στα μελλοντικά πλάνα τίθεται και η μεσολάβηση, μέσω διαφόρων ενεργειών, στη δικτύωση των Ευζώνων με άλλες αντίστοιχες φρουρές του εξωτερικού.

Evzones_Tomb_Unknown_Soldier_cropped

Ονομασία

Η ονομασία της ΑΜΚΕ παραπέμπει στην φέρμελη, δηλαδή το γιλέκο της στολής των Ευζώνων. Κεντημένη στο χέρι, η φέρμελη είναι το πιο δύσκολο και απαιτητικό κομμάτι ολόκληρης της ενδυμασίας, καθώς για την κατασκευή του απαιτείται χρονική περίοδος επτά μηνών.

Φτιάχνεται από μάλλινο ύφασμα, ενώ στο πίσω μέρος της, από τον ώμο μέχρι και τη μέση, προεξέχουν δύο κομμάτια με λευκά και επίχρυσα νήματα που απεικονίζουν σχέδια από την πλούσια ελληνική λαογραφική παράδοση. Επιπλέον διαθέτει κίτρινες λωρίδες που καθορίζουν τον στρατιωτικό βαθμό του Εύζωνα (μια για τον δεκανέα και δύο για τον λοχία).

Εταίροι

Πυρήνας της ΦΕΡΜΕΛΗΣ είναι οι Εταίροι της, οι οποίοι προέβησαν στην ίδρυση του Ομίλου προκειμένου να ενισχύσουν τις προσπάθειες για ανάδειξη και διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής, καλλιτεχνικής, αλλά και εθνικής κληρονομιάς.

Ελισάβετ Πενθερουδάκη

Αικατερίνη Σαράφη

Διονυσία Καραγεωργοπούλου

Μελίνα Κούρση

Αλέξανδρος Καρράς

Ελένη Πενθερουδάκη

Αφροδίτη-Ναταλία Κεφαλίδου

Εμμανουήλ Πενθερουδάκης

tsarouchi_cropped