«Το ευζωνικόν, με βήμα γοργόν»

Share

Την 14η Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκαν στο loft του King George στην Πλατεία Συντάγματος, τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης της κ. Λίζας Πενθερουδάκη με τίτλο: «Το ευζωνικόν, με βήμα γοργόν».

Την έκθεση επιμελήθηκε ο καθηγητής και κριτικός Τέχνης, κ. Μάνος Στεφανίδης, ο πρόλογος του οποίου ακολουθεί παρακάτω:

«Εγώ είμαι εγώ, Ευζωνάκι γουργό» τραγουδούσαν τα Καλουτάκια το ’40 γεμάτα υπερηφάνεια και παιδική τσαχπινιά. Τα ίδια αυτά ευζωνάκια θαυματούργησαν και παλιότερα, το 1912-13 όσο και αιμορράγησαν δραματικά το 1922. Άρα ο εύζωνος, ο καλοζωσμένος στρατιώτης, με την φουστανέλα του ’21 και τα τσαρούχια του κλέφτη και του αρματολού, παραμένει για τον τόπο ένα διαρκές σύμβολο όχι μόνο πατριωτισμού, αλλά και αγνής συγκίνησης για όσα σήμερα συσκοτίζονται, διακυβεύονται ή κινδυνεύουν να χαθούν. Μεταμορφώνεται σε στοιχείο μιας παράδοσης που επιμένει.

Η Λίζα Πενθερουδάκη εδώ και καιρό καταπιάνεται με αυτό το σαγηνευτικό θέμα μεταφέροντας στις ξύλινες κατασκευές ή τις ζωγραφιές που φιλοτεχνεί, τη γνώριμη naïveté και το «άδολο ύφος» της προσωπικής αισθητικής της, την άδολη συγκίνησή της, με άλλα λόγια. Η Ιστορία μας δηλαδή και η εθνική Μνήμη, επώδυνη ή ιλαρή, προσεγγίζεται εδώ σαν παραμύθι. Σαν παραμυθία. Μήπως και ξαναγίνουν παιδιά οι επισκέπτες που θα αφεθούν στη γοητεία αυτής της πρωτότυπης έκθεσης.

Τα πιο ωραία πράγματα είναι συνήθως και τα πιο απλά, τα πιο οικεία. Αυτά που με την πρώτη ματιά ξεπερνάμε, για να τα ανακαλύψουμε ουσιαστικά σε μια δεύτερη ανάγνωση. Και να μας κερδίσουν. Πρόκειται για εκείνο το είδος της τέχνης που δεν αλαζονεύεται αλλά με αθωότητα καθιστά το αυτονόητο πολύτιμο. Και πρόκειται για εκείνη την παράδοση που αντιστέκεται, που δεν γίνεται γραφική και που θέλει να διατηρήσει την συγκίνηση των θεατών ατόφια.

Κατ΄ ουσίαν η όλη ιδέα της Λίζας Πενθερουδάκη αποκτά αληθινά δραματική υπόσταση και ολοκληρώνεται αισθητικά και ιδεολογικά στον συγκεκριμένο χώρο όπου παρουσιάζεται αυτή η πρωτότυπη έκθεση – installation. Δηλαδή δίπλα στο Κοινοβούλιο που το φυλάνε νυχθημερόν εύζωνοι και απέναντι από τον Ιερό Βράχο με όλες τις ιστορικές και τις συναισθηματικές συμπαραδηλώσεις. Σύμβολα και ιδέες και εικόνες και αναφορές… Όπλα για αυτογνωσία και αντίσταση στο κακό που συνεχώς παραμονεύει. Δηλαδή όλα εκείνα τα στοιχεία που θα πρέπει να παραλάβουν οι επισκέπτες αυτής της πρωτότυπης παρουσίασης για να πάνε τις ιστορίες της Λίζας παραπέρα…

Μ.Σ.