Οι «ΕΥΖΩΝΕΣ» στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών

Share

Η ΦΕΡΜΕΛΗ και το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών σας προσκαλούν με ιδιαίτερη τιμή στην έκθεση «Εύζωνες», η οποία θα φιλοξενηθεί στον χώρο του Μουσείου (Ι. Παπαρρηγούλου 5-7, 105 61 Αθήνα). Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 7:00 μ.μ. της 15ης Οκτωβρίου, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την 23η Νοεμβρίου 2020.

Η έκθεση αποτελεί φόρο τιμής στην προσφορά του ηρωικού Τάγματος των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς. Περιλαμβάνει έργα 64 εικαστικών εμπνευσμένα από την ιστορία του Τάγματος των Ευζώνων, τεκμήρια, φωτογραφίες, καθώς και συλλεκτικά αντικείμενα προερχόμενα από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές υπό την επιμέλεια της κας Ίριδος Κρητικού και του κ. Νίκου Βατόπουλου.

…είναι μια έκθεση που αποδίδει την πρέπουσα τιμή καθώς και το ειδικό βάρος και ιστορικό βάθος που επιτρέπουν στο φαινόμενο «Εύζωνας» να τεθεί στο μικροσκόπιο της ιστορικής έρευνας αλλά και να περάσει και στο επίπεδο της αποτύπωσης της καλλιτεχνικής έκφρασης ξεπερνώντας στερεότυπα άσκοπων θετικών ή αρνητικών συμβολοποιήσεων…Η καθημερινή τους δωρική κίνηση, η μεγαλοπρέπεια της στάσης τους , η θεατρικότητα που εξυμνεί το καθήκον και τη στολή, η τελετουργία που παραδίδεται με σχεδόν ιερό και αυστηρό πλαίσιο σε κάθε γενιά Ευζώνων που διαδέχεται την προηγούμενη τους καθιστά κοινωνούς μιας συνέχειας αλλά κυρίως της αέναης προσπάθειας επιβίωσης και αγώνα που απαιτείται όχι μόνο για ένα έθνος αλλά και για κάθε άτομο ξεχωριστά.

Δρ. Στέφανος Καβαλλιεράκης, Διευθυντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών- Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία

Διάρκεια έκθεσης: 15.10.2020 έως 23.11.2020
Ώρες λειτουργίας: ΔΕΥ-ΠΑΡ 09.00–15.00, ΣΑ-ΚΥ 10.00–15.00

H έκθεση θα είναι διαθέσιμη και ψηφιακά στις ιστοσελίδες phermeli.gr και athenscitymuseum.gr.
Θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον covid-19 (είσοδος ανά 5 άτομα, υποχρεωτική χρήση μάσκας).

Χορηγός της έκθεσης είναι η εταιρεία Eurolife FFH.