Πανελλήνιος Διαγωνισμός Παραμυθιού για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση!

Share

Διάρκεια διαγωνισμού: Φεβρουάριος 2021 έως Ιούνιος 2021

Ο Πανελλήνιος διαγωνισμός παραμυθιού με τίτλο: «Ένα Ευζωνάκι ταξιδεύει στο χρόνο», συνδιοργανώνεται από το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών-Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία και τη ΦΕΡΜΕΛΗ!

Καλούμε από κοινού, τους μαθητές όλων των Δημοτικών Σχολείων της Ελλάδας να αποτυπώσουν μέσα από τη δημιουργία κειμένων, τις διαχρονικές αξίες του ελληνισμού που συμβολίζουν οι Εύζωνες. Ο ηρωισμός, η γενναιότητα, η μαχητικότητα, ο αγώνας του δικαίου και της ελευθερίας, το φιλότιμο και η λεβεντιά είναι συνυφασμένα με την ιστορία της πατρίδας μας και θα πρέπει να χαρακτηρίζουν την Ελλάδα, δίνοντας παράλληλα έμπνευση για την Ελλάδα του αύριο.

Εν όψει του εορτασμού για την συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, καλούμε τους μαθητές να αφήσουν την φαντασία τους ελεύθερη να γράψουν ένα κείμενο για τους Εύζωνες.

Λίγα λόγια για τη ιστορία τους: Οι εύζωνες πήραν το όνομά τους από το αρχαιοελληνικό επίθετο “εύζωνος” που σημαίνει αυτός που είναι ζωσμένος καλά. Η ένδοξη δράση των ευζωνικών ταγμάτων κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά και τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους υπήρξε καταλυτική για να περάσουν στη συνείδηση του ελληνικού λαού ως ήρωες. Σήμερα, αποτελούν τους στρατιώτες της Προεδρικής Φρουράς και η ύπαρξή τους έχει συμβολικό χαρακτήρα.

Καλούμε λοιπόν από κοινού, τους μαθητές όλων των ελληνικών Δημοτικών Σχολείων της Ελλάδας να γράψουν ένα παραμύθι με κεντρικό ήρωα, ένα Ευζωνάκι, το οποίο ταξιδεύει στο χρόνο. Για παράδειγμα, μπορεί να μεταφέρεται σε έναν φανταστικό κόσμο ή σε μια εποχή από το παρελθόν και να κάνει μια ηρωική πράξη. Μια άλλη εκδοχή είναι, η περιγραφή μιας φανταστικής ιστορίας κατά τη σημερινή εποχή, όπου ένα Ευζωνάκι πραγματοποιεί μια γενναία δράση. Αναφορές σε στοιχεία της στολής των ευζώνων είναι ευπρόσδεκτες (τα προαναφερθέντα είναι απλά παραδείγματα με σκοπό να δώσουν το έναυσμα για το ξεκίνημα της ιστορίας).

Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και ταξιδέψτε μαζί με ένα Ευζωνάκι μέσα στον χρόνο. Μαζί θα… γράψετε ιστορία!

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

1. Ο Διαγωνισμός απευθύνεται στους μαθητές 4 τάξεων του Δημοτικού (Γ΄έως ΣΤ΄ τάξη). Απευθύνεται στα παιδιά των δημοτικών σχολείων όλης της Ελλάδας (Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολείων), ενώ γίνονται δεκτές και μεμονωμένες συμμετοχές.

2. Γίνεται δεκτή και ομαδική εργασία έως 2 παιδιά.

3. Κάθε φορέας μπορεί να στείλει μέχρι 20 έργα.

4. Κάθε παιδί μπορεί να συμμετέχει με ένα μόνο έργο.

5. Το όριο των λέξεων είναι 300-400-500-600 λέξεις αντίστοιχα για κάθε τάξη.

6. Πίσω από κάθε κείμενο  συμπληρώστε: Όνομα, Επίθετο και Ηλικία παιδιού. Όνομα, Διεύθυνση, Τ.Κ., Τηλέφωνο και Σφραγίδα του φορέα. Όνομα και Υπογραφή υπεύθυνου εκπαιδευτικού.

7. Τα έργα θα αποσταλούν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στις κάτωθι διευθύνσεις: info@athenscitymuseum.gr και evzones@phermeli.gr.

8.   Η λήξη υποβολής των κειμένων είναι το τέλος Μαΐου 2021.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ

Τα έργα θα αξιολογηθούν και θα επιλεγούν από τριμελή Κριτική Επιτροπή που απαρτίζουν οι:

  1. Λίζα Πενθερουδάκη, εικαστικός
  2. Σάσα Βούλγαρη, επαγγελματίας αφηγήτρια, Ψυχοπαιδαγωγός
  3. Ελπίδα Μηναδάκη, κειμενογράφος, συγγραφέας παιδικών βιβλίων

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, θα ανακοινωθούν με επιστολή προς κάθε φορέα τον Ιούνιο του 2021.

(ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ) ΤΩΝ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ

Τα τρία κείμενα που θα επιλεγούν από την Επιτροπή θα εκδοθούν σε παιδικό βιβλίο από εκδοτικό οίκο!

Καλή Επιτυχία !

Επισυνάπτεται φόρμα συμπλήρωσης των απαιτούμενων στοιχείων.